zondag 17 september 2017

Het einde van een tijdperk...

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/16/oud-papoealeider-nicolaas-jouwe-93-overleden-a1573737:

Oud-Papoealeider Jouwe (93) overleden
Nicolaas Jouwe was in de jaren zestig lid van de Nieuw-Guinea Raad, het door Nederland opgerichte parlement in Nieuw-Guinea.

·        Niels Posthumus
 16 september 2017


Nicolaas Jouwe, destijds voorzitter van de Stichting Hulp aan Papoea's in Nood, in 1979.Foto ANP 
Oud-Papoealeider Nicolaas Jouwe is op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Jakarta. Dat maakte zijn familie in Delft zaterdag bekend, meldt persbureau ANP.
Jouwe was begin jaren zestig lid van de Nieuw-Guinea Raad, het parlement dat door Nederland was opgericht in het westelijk deel van Nieuw-Guinea. Dat grondgebied maakte tot 1962 deel uit van Nederland. In 1963 werd het overgedragen aan Indonesiƫ en verhuisde Jouwe met zijn gezin naar Delft.
Vanuit Delft bleef hij op vreedzame wijze voor een onafhankelijk West-Papoea strijden. In 2010 keerde hij terug naar IndonesiĆ«. NRC-verslaggever Elske Schouten schreef destijds:
“Bijna een jaar geleden was ik erbij toen Jouwe voor het eerst na 47 jaar ballingschap in Nederland zijn geboortegrond in Papoea weer terugzag. Jouwe zou ooit de eerste premier worden van een onafhankelijk Papoea, zo hadden de Nederlandse kolonialen bedacht. Hij ontwierp de Morgenstervlag, het symbool van een vrij Papoea. Maar het liep anders: nadat de Nederlanders in 1962 moesten vertrekken, werd Papoea geannexeerd door IndonesiĆ«. De Morgenstervlag is verboden.”
Lees ook dit portret van Jouwe: Op je 86ste terug naar Papoea om te helpen
Land zonder koning
In 2008 werd een documentaire over hem gemaakt, Land zonder koning, uitgezonden door IKON. Schouten schreef daarover:
“De film laat op een indringende manier het speelveld zien waarin Jouwe en zijn kinderen Nico en Nancy moesten manoeuvreren. Hoe ze alle zeilen moesten bijzetten om te voorkomen dat de Indonesische regering Jouwe zou inzetten voor haar eigen propaganda. ‘Vrijheidsstrijder geeft zich over’, was het verhaal dat de regering in de Indonesische media wilde terugzien. Het lukte de Jouwes met moeite om het beeld bij te stellen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten