zondag 23 maart 2014

Nieuw boek -Opgevangen in andijvielucht - Griselda Molemans

Gepost door: Koen J. de Jager ()
Datum: 23 maart 2014 16:16
Bron: http://papua.startpagina.nl/prikbord/17116077/nieuw-boek--opgevangen-in-andijvielucht---griselda-molemans#msg-17116077

Molemans, Griselda 2014
Opgevangen in andijvielucht € 19,95
ISBN 978-0-615-95101-0
Uitgeverij Quasar Books, 431 pag.

In ‘Opgevangen in andijvielucht' schetst journaliste Griselda Molemans de opvang van de grootste groep ontheemden ooit die gedwongen naar Nederland is gekomen: in de periode 1950-70 moesten zo'n 380.000 Nederlandse staatsburgers en onderdanen de republiek Indonesië verlaten vanwege vijandigheid van de inheemse bevolking en een gebrek aan toekomstperspectief. Deze onderling zeer diverse groep omvatte naast duizenden Indische Nederlanders ook Indo-Afrikaanse KNIL-militairen en hun gezinnen, Moluks militair en marinepersoneel, Papoea's, Toegoenezen, spijtoptanten, statenloze Chinese gezinnen, Indonesische veiliggestelde gezinnen plus Hollandse en Surinaamse gezinnen.

Wanneer een massale uitstroom onafwendbaar blijkt na de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië in 1949 moet de Nederlandse regering alle zeilen bijzetten om tijdelijke opvang te regelen in een land dat worstelt met woningnood, armoede en werkloosheid. In welke accomodaties werden de nieuwkomers opgevangen? Welke financiële constructie bedacht minister Lieftinck hiervoor, welk beleid voerde het kabinet Drees en wat was de rol van het Koninklijk Huis? Waarom hebben de betrokkenen zelf nooit eerder over deze periode van door henzelf betaalde opvang, stille armoede en gedwongen assimilatie willen praten? Was er werkelijk sprake van een "geruisloze integratie" of wordt deze term juist gebruikt om de schokkende waarheid over het opvangbeleid te verbloemen?

OVER DE AUTEUR
Griselda Molemans, van huis uit archeologe en kunsthistorica, publiceerde de thrillerserie 'De Pizarro Dossiers' (http://pizarrodossiers.nl/) naast zeven non-fictie boeken, waaronder Erfgenamen van Indië, Dochters van de Archipel, In het voetspoor van De Panter en Zwarte huid, Oranje hart (http://www.bol.com/nl/c/nederlandse-boe ... kelen.html) Ze is gevestigd in Los Angeles, waar ze het crossmediale persbureau QNA runt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten